Oppiaineena logopedia on aloittanut tiensä Oulun yliopistossa vuonna 1981. Samana vuonna toimintansa aloitti myös ainejärjestömme Communica ry., mutta rekisteröitymisessä olleiden ongelmien vuoksi Communicasta tuli rekisteröity yhdistys vasta vuonna 1985. Toiminta oli ensimmäisinä vuosina pääasiassa illanviettoa, pikkujouluja ja kurssitapaamisia. Pelkän vapaa-ajantoiminnan lisäksi ensimmäinen vuosikurssi ehti kiirehtiä professuurin saamista sekä kommentoida opetuksen laatua ja sen järjestelyjä. Uusien opiskelijoiden kunniaksi järjestettävät fuksiaiset aloitettiin heti alusta alkaen. Vuonna 1989 logopedit saivat oman edustajan Oulun yliopiston edustajistoon ja opiskelijavaihto käynnistyi Detroitista tulleen vaihto-opiskelijan myötä.
Ainejärjestölehti Putero näki ensikertaa päivänvalon vuonna 1987. Jos ihmettelet mistä moinen nimi tulee, on kyseessä tietenkin PUheTERapeuttiOpiskelijoiden lehti. Putero ilmestyy nykyään kahdesti vuodessa ja siihen pääsee tutustumaan esimerkiksi Kiltahuoneella. Ensimmäiset logopedian opiskelijoiden mustat haalarit julkistettiin vappuna 1991 ja samalla otettiin käyttöön myös asiaankuuluvat haalarimerkit.
Yhteistyö Helsingissä sijaitsevan sisarainejärjestön Foni ry:n kanssa käynnistyi huhtikuussa 1989, kun Communicalaiset vierailivat ensikerran heidän luonaan. Vuonna 2005 perustettiin Oulun ja Helsingin rinnalle logopedian koulutusohjelmat myös Tampereelle ja Turkuun. Tampereella logopedian opiskelijat kuuluvat Ääni ry:n ja Turussa PuTeX ry:n riveihin. Åbo Akademin logopedejä edustaa Vocalis. Yhteistyötä eri logopedian ainejärjestöjen kanssa tehdään vaihtelevasti. Oulun yliopiston sisällä yhteistyötä tehdään laajasti eri ainejärjestöjen kanssa. Aikaisemmin yhteistyötä tehtiin esimerkiksi kansantaloustieteilijöiden ja hammaslääketieteen opiskelijoiden kanssa. Nykyään Communica järjestää yhteisiä tapahtumia lähinnä teekkarikiltojen ja muiden humanistiainejärjestöjen kanssa. Perinteisiä pikkujouluja on vietetty poikkitieteellisesti vuodesta 1992 saakka Oulun Tietoteekkareiden seurassa, ja myöhemmin mukaan ovat OTiTien lisäksi liittyneet myös suomen kielen opiskelijat. Vuosien varrella ovat kuitenkin pikkujoulukaverimme jääneet sivuun ja nautimme Communicalaisten kesken tätä loppuvuoden juhlaa. Yhteistyö ei silti ole loppunut vaan esimerkiksi OTiT juhlii kanssamme keväisin järjestettäviä Humanöörisitsejä. Laskiaista juhlitaan fuksien leipomien pullien voimin ja erilaisia tapahtumia pyritään järjestämään voimavarojen mukaan.
Opiskelijoiden arkeen vaikuttava suuri muutos tuli vuonna 1993, kun logopedian opiskelijat siirtyivät Kontinkankaalta Linnanmaalle. Tuolloin Communica valtasi itselleen Communicafén, joka joutui remontin kouriin keväällä 2008 ja menetti muutaman neliön verran tilaa. Humanistipäädyn muutton vuoksi vuonna 2018 jäi Communicafé vain muistoksi sydämiimme, ja nykyisin jaamme huoneemme HUM104 informaatiotutkimuksen opiskelijoiden eli Indexin ja suomen kielen opiskelijoiden eli Suman kanssa.
Communican toiminta on edelleen aktiivista ja innokasta. Toimintaa pyritään järjestämään mahdollisimman monipuolisesti ja yhteistyötä eri ainejärjestöjen kanssa tehdään innokkaasti yli tiedekuntien rajojen. Pelkän vapaa-ajan toiminnan lisäksi pyritään ajamaan logopedian opiskelijoiden etua ja järjestämään koulutusta asioista, jotka koulutusohjelmassamme jäävät liian vähälle huomiolle. Uusille innokkaille toimijoille on aina tilaa. Vuosien varrella kaikki toiminnassa mukana olleet ovat jollakin tavalla jättäneet jälkensä toimintaan ja olleet mukana kehittämässä Communicaa eteenpäin. Toivottavasti te kaikki uudet ja tulevat opiskelijat olette yhtä suurella innolla mukana kehittämässä toimintaa!